Living Lab

Living labilla tarkoitetaan kehittämistoiminnan kokonaisuutta, johon kuuluu hyödyntäjien(yritykset) lisäksi kehittäjät, käyttäjät ja mahdollistajat. Erona totuttuun tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen Living lab- toimintamallissa erityisesti käyttäjien (asiakkaat, kuluttajat) rooli, huomiointi  ja vaikutusmahdollisuus on erityisen suuri ja toiseksi se, että kehittäminen toteutetaan mahdollisimman pitkälle yhdessä monialaisesti. Living lab on määritelty olevan ’Käyttäjälähtöinen avoimen innovaation ekosysteemi tosielämän ympäristössä”.

Käyttäjälähtöisyys on oleellinen osa Living Lab -toimintaa, jossa arkielämän ihmiset otetaan mukaan kehittämistyöhön. Näin kehitetään käyttäjien todellisiin tarpeisiin vastaavia tuotteita ja palveluita. Tämä lyhentää ja tehostaa myös kehittämiprosessiin käytettyä aikaa, eli säästää kehittämiskustannuksissa.

Living lab- toiminta on kansainvälisesti toteutettua ja toimijoiden määrä kasvaa jatkuvasti, mikä kertoo siitä, että Living labin on toddettu tuottavan todellisia hyötyjä laajemminkin esimerkiksi aluekehitystyössä. Joensuun alueen Living lab, ”Living lab for Design and Services” haki ja sai kansainvälisen ENoLL- statuksen vuonna 2009 kuuluen nyt aktiivisena jäsenenä verkostoon. AKI hankkeen tavoitteena on kehittää Joensuun alueen Living lab- toimintaa edelleen ja tuoda toimintamallin hyödyt ja edut esille sekä lisäksi kouluttaa Living lab toimintamallia alueen toimijoille.

ENoLL – sivuille.

Käyttäjälähtöisyys

  • Käyttäjien osallistamista ja osallistumista
  • Objektista subjektiksi – kohteesta tuottajaksi
  • Käyttäjä osallistuu aktiivisesti TKI –toimintaan
  • ks esim AKI hankkeen Cafe Joensuu

Tosi-elämän ympäristö

  • Normaali arkiympäristö, jossa ihminen työskentelee, asuu, leikkii, toimii ja elää omaa arkeaan
  • poikkeaa siksi erilaisista rakennetuista ja ’steriileistä’ testausympäristöistä
  • ks. Joensuun alueen Living lab

Avoin innovaatiotoiminta

  • Oman TKI toiminnan lisäksi yritykset ja organisaatiot verkostoituvat ja kehittävät yhdessä toistensa kykyjä hyödyntäen

Ekosysteemi

  • Mukana olevien toimijoiden muodostama yhteistyöverkosto
  • Living Lab –casessa ekosysteemistä tunnistetaan sopivimmat toimijat, joiden kesken muodostetaan ad hoc –ecosysteemi – caseen sopivat eri tekijät ja osaajat yhteistyöhön

Esitys Living labistä / Javaro Oy

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s